piątek, 21 czerwca 2013

Zapiekanka serowo-gryczana z sałatką wiosenną

Wertując przepisy kulinarne w różnych gazetkach, natknęłam się na zapiekankę serowo-gryczaną. Jest to fajna alternatywa, by nie każdy obiad był mięsny:) Do zapiekanki wykorzystałam kaszę gryczaną od firmy Kupiec, która kiedyś dostałam. Podałam ją z sałatką wiosenną, która jest świetnym kontrastem smakowym dla kaszy z serem. 


Składniki na zapiekankę:

2 woreczki kaszy gryczanej Kupiec
30 dag sera białego półtłustego
2 jajka
0,25 szklanki śmietany 18%
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
vegeta
pieprz
gałka muszkatołowa
oliwa

Ugotować kaszę na pół sypko. Ser wymieszać z jajkami, vegetą, pieprzem i gałką. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, zrumienić. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, wsypać kaszę i masę serową. Wymieszać, polać śmietaną. Zapiekać 25 minut w 180 st. C.

Taka zapiekana kasza doskonale smakuje z pyszną sałatką wiosenną, która jest lekko słonawa, dzięki temu doskonale kontrastuje z zapiekanką. W skład mojej sałatki wchodzą pomidory, ogórki, sałaty, oliwki, słony serek sałatkowy i sos ziołowo-czosnkowy. Każdy jednak może zrobić dowolną sałatkę.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz