wtorek, 4 czerwca 2013

Kulki ziemniaczano-pomidorowe

Kulki ziemniaczano-pomidorowe to fajna alternatywa dla zwykłych ziemniaków lub frytek. Pasują do obiadu lub podane z dipem jako przekąska- te lubię najbardziej. Robię je z suszonymi pomidorami z dodatkiem ziół, są wtedy bardziej aromatyczne. 


Składniki:

ugotowane ziemniaki, mogą być z obiadu
1 szklanka mąki - w zależności od tego, ile mamy ziemniaków
1 jajko
pieprz
suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Skworcu
olej

Ziemniaki zblendować, dodać mąkę, jajko, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, szczyptę pieprzu. Mąki dodać tyle, by ciasto odchodziło od ręki, dzięki temu nie trzeba otaczać kulek w bułce tartej. Wyrobić. Formować kulki. Smażyć na oleju do zrumienienia. Podawać z sosem czosnkowym lub dipem.


1 komentarz:

  1. Świetny pomysł! Uwielbiam suszone pomidory i ziemniaki, połączenie w sam raz dla mnie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń