sobota, 8 czerwca 2013

Roladki z kurczaka z kapustą

Kto zagląda czasem na mojego bloga, ten wie, że jestem zwolenniczką filetów z kurczaka. Wolę je stuprocentowo bardziej od schabowego. Ostatnio dostałam od babci kiszoną kapustę domowej roboty, postanowiłam więc zrobić roladki z kurczaka z kapustą. Połączenie dosyć niespotykane, ale zawsze to coś innego, jak wiadomo najgorsza monotonia;) Wyszły całkiem dobre.


Składniki: /2 porcje/

1 pojedynczy filet z kurczaka
garść kapusty kiszonej
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki cukru
sól
pieprz
1 łyżka masła
0,5 szklanki wody
1 jajko
bułka tarta
olej

Kapustę podsmażyć na maśle, dolać wodę. Dusić do miękkości, dodać koncentrat i cukier, wymieszać. Doprawić. Woda ma odparować z kapusty. Wystudzić kapustę. Filet przekroić w poprzek, rozbić. Nakładać kapustę i rolować. Obtoczyć w jajku i bułce. Smażyć na oleju.


2 komentarze:

  1. Ale fajnie połączenie nie jadłam takiego czegoś jeszcze ale chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł na kurczaka! nigdy nie robiłam roladek z kapustą, ale jestem ciekawa smaku ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń