Ciastka kawoszki robiłam już dawno temu, wyszły naprawdę bardzo smaczne. Świetne do kawy.
Na przepis natknęłam się tu. Wykonanie jest inne niż w autorskim przepisie, gdyż ja dodałam masę krówkową, a z tej wałeczka nie da się zrolować, no i jest znacznie słodsza.
Składniki:
1,5 szklanki mąki
2 łyżki cukru pudru
10 dag masła zimnego
2 łyżki gładkiego twarogu
Masa:
2 łyżki masy krówkowej
200 g mascarpone
2 łyżki budyniu czekoladowego
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
odrobina cukru pudru
Wymieszać mascarpone, budyń, masę krówkową, kawę i odrobinę cukru na gładko.
Posiekać masło z mąką i cukrem pudrem, dodać twaróg i zagnieść ciasto.
Rozwałkować ciasto na cienki prostokąt. Na wierzch wyłożyć masę i rozprowadzić równo. Zwinąć w rulon ciasto. Włożyć do zamrażarki żeby stwardniało. Ostrym nożem pokroić wałek na małe kawałeczki ok. 2 cm. Ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem i lekko podsypanej mąką. Piec w 160 st do zrumienienia, około 20 minut.
kochamy masę krówkową, więc wypróbujemy przepis
OdpowiedzUsuńzapraszamy do nas
blotodlazuchwalych.blogspot.com
Piękna rzec i na bank bardzo smaczna :) Super! :)
OdpowiedzUsuńMniam apetyczne i ta masa krówkowa :D
OdpowiedzUsuń