wtorek, 10 lutego 2015

Ciastka kawoszki z masą krówkową

Ciastka kawoszki robiłam już dawno temu, wyszły naprawdę bardzo smaczne. Świetne do kawy.
Na przepis natknęłam się tu. Wykonanie jest inne niż w autorskim przepisie, gdyż ja dodałam masę krówkową, a z tej wałeczka nie da się zrolować, no i jest znacznie słodsza.




Składniki:

1,5 szklanki mąki
2 łyżki cukru pudru
10 dag masła zimnego
2 łyżki gładkiego twarogu

Masa:

2 łyżki masy krówkowej
200 g mascarpone
2 łyżki budyniu czekoladowego
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
odrobina cukru pudru

Wymieszać mascarpone, budyń, masę krówkową, kawę i odrobinę cukru na gładko.
Posiekać masło z mąką i cukrem pudrem, dodać twaróg i zagnieść ciasto.
Rozwałkować ciasto na cienki prostokąt. Na wierzch wyłożyć masę i rozprowadzić równo. Zwinąć w rulon ciasto. Włożyć do zamrażarki żeby stwardniało. Ostrym nożem pokroić wałek na małe kawałeczki ok. 2 cm. Ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem i lekko podsypanej mąką. Piec w 160 st do zrumienienia, około 20 minut.





Walentynkowe menuKarnawałowe Słodkości!

3 komentarze:

  1. kochamy masę krówkową, więc wypróbujemy przepis
    zapraszamy do nas
    blotodlazuchwalych.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna rzec i na bank bardzo smaczna :) Super! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam apetyczne i ta masa krówkowa :D

    OdpowiedzUsuń