środa, 4 lutego 2015

Fasolowa na żeberkach

Fasolowa na żeberkach to sycąca, tucząca i pożywna zupa. Tak! takie zupy też można od czasu do czasu zjeść:)







Składniki:

2 żeberka mięsne
fasola Piękny Jaś Kupiec
woda
zioła: majeranek, zioła prowansalskie, bazylia, tymianek
liście laurowe
ziele angielskie
sól
pieprz
1 łyżka mąki
2 łyżki śmietany słodkiej


Dzień wcześniej namoczyć na noc fasolę w letniej wodzie. Odcedzić następnego dnia. Wlać do garnka świeżą wodę, włożyć żeberka i fasolę. Gdy się zagotuje włożyć ziele angielskie i liście laurowe. Gotować do miękkości fasoli i żeberek. Doprawić ziołami, solą i pieprzem.
Zagęścić roztartą mąką ze śmietaną i odrobiną wody.




Zimowy Obiad

2 komentarze:

  1. genialny przepis, musimy wypróbować
    i zapraszamy do nas
    blotodlazuchwalych.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń