Składniki:
0,5 kg ryby (miruny, dorsza)
3 marchewki
2 duże cebule
połówkę selera
1 słoiczek koncentratu pomidorowego
2 łyżki stołowe octu
1 łyżeczka cukru do smaku
sól
pieprz
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
kilka ziarenek pieprzu
olej
Ciasto naleśnikowe:
1 szklanka mleka
1 szklanka mąki
1 jako
Zrobić ciasto mieszając trzepaczką wszystkie składniki.
Rybę opłukać, osuszyć i przyprawić solą i pieprzem.
Rozgrzać patelnię z olejem. Maczać kawałki ryby w cieście i smażyć na oleju. Odsączyć na papierze z nadmiaru oleju.
Cebulę pokroić w półplasterki. Marchewki i selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W rondelek wlać odrobinę oleju, przełożyć warzywa i dusić do miękkości, co jakiś czas mieszając. Dodać ziele i pieprz (można utrzeć w moździerzu) oraz liście laurowe, koncentrat pomidorowy, ocet i cukier. Doprawić solą. Poddusić jeszcze około 2 minut.
Na dno naczynia żaroodpornego układać warstwami: warzywa, rybę, warzywa. Zapiekać około 15-20 min.
w 180 st. C . termoobieg.
uwielbiam wszystkie potrawy w cieście naleśnikowym ;) Zapraszamy do nas http://blotodlazuchwalych.blogspot.com/ prezentujemy wiele przepisów ;)
OdpowiedzUsuńProszę o jakieś propozycje podania tzn. Z czym
OdpowiedzUsuń