piątek, 27 lutego 2015

Pieczarkarze - bułki z pieczarkami

Pieczarkarze to nic innego jak bułki z pieczarkami i cebulą, posypane startym serem. Nazwa podejrzewam wzięła się nie skądinąd jak od cebularzy czyli bułek z cebulą. U mnie w domu mówimy na nie pizzerinki i zajadamy polane ketchupem:)






Składniki na 15 bułek:

50 dag mąki + 1 łyżka 
2,5 dag drożdży świeżych
1 szklanka ciepłego mleka
1 jajko
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżka oleju
50 g masła

Farsz:

40 dag pieczarek
2 cebule
20 dag sera
sól
pieprz
tymianek
olej






Mleko podgrzać lekko. Drożdże rozpuścić w pół szklanki mleka, dodać cukru, łyżkę mąki i zrobić rozczyn. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Masło roztopić.  Mąkę przesiać z solą, dodać pozostałe mleko roztrzepane z jajkiem, wlać rozczyn. Wyrabiać ciasto, dodając masło, aż będzie odstawać od ręki. Z ciasta uformować kulę i posmarować olejem. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce.
Cebulę pokroić w półplasterki i zeszklić na oleju. Obrane pieczarki pokroić w plasterki i dodać do cebuli. Usmażyć. Doprawić tymiankiem, solą i pieprzem. Ser zetrzeć. 
Wyrośnięte ciasto, zagnieść jeszcze raz i podzielić na 15 części. Z każdej części formować kulkę i rozpłaszczać na bułkę. Nałożyć farsz i posypać serem. Bułki wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st.C., piec ok 15-20 minut.  


PS. Moje się trochę przypiekły bo się zagapiłam...







Pyszna pizza (Nie) nudna kanapka ed II Zastąp słoik pysznym daniem - III edycja Wielki Post 2015

1 komentarz: