Składniki na 15 bułek:
50 dag mąki + 1 łyżka
2,5 dag drożdży świeżych
1 szklanka ciepłego mleka
1 jajko
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżka oleju
50 g masła
Farsz:
40 dag pieczarek
2 cebule
20 dag sera
sól
pieprz
tymianek
olej
Mleko podgrzać lekko. Drożdże rozpuścić w pół szklanki mleka, dodać cukru, łyżkę mąki i zrobić rozczyn. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Masło roztopić. Mąkę przesiać z solą, dodać pozostałe mleko roztrzepane z jajkiem, wlać rozczyn. Wyrabiać ciasto, dodając masło, aż będzie odstawać od ręki. Z ciasta uformować kulę i posmarować olejem. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce.
Cebulę pokroić w półplasterki i zeszklić na oleju. Obrane pieczarki pokroić w plasterki i dodać do cebuli. Usmażyć. Doprawić tymiankiem, solą i pieprzem. Ser zetrzeć.
Wyrośnięte ciasto, zagnieść jeszcze raz i podzielić na 15 części. Z każdej części formować kulkę i rozpłaszczać na bułkę. Nałożyć farsz i posypać serem. Bułki wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st.C., piec ok 15-20 minut.
PS. Moje się trochę przypiekły bo się zagapiłam...
Muszę takie zrobić, pyszności:)
OdpowiedzUsuń