Enchiladas to danie kuchni meksykańskiej. Są to tortille smarowane sosem, wypełnione mięsno-serowym farszem, zwijane i zapiekane. Robiliśmy je po raz pierwszy, kosztowały trochę wysiłku ale efekt jak najbardziej opłacalny. Do smażenia wykorzystaliśmy jedną patelnię.
Farsz:
30 dag mięsa mielonego
20 dag sera żółtego, dobrego do zapiekania
cebula
chilli
olej
4 tortille
Rozgrzać olej na patelni, wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić, dodać mięso i usmażyć. Doprawić chilli.
Zdjąć z ognia, wymieszać z 10 dag startego sera i przełożyć np. na talerz.
Sos pomidorowy:
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów krojonych
0,5 szkl. śmietany 30%
2 łyżki masła
2 łyżki oleju
chilli lub papryczka chilli
oregano
sól
pieprz
opcjonalnie cukier do smaku
Masło rozpuścić z olejem, na tej samej patelni co było mięso. Dodać posiekaną cebulę, czosnek. Zeszklić. Dodać pomidory. Przyprawić oregano, chilli, solą i pieprzem. Zagotować. Dodać śmietanę i gotować 10 minut do lekkiego zgęstnienia. Zdjąć z ognia. Przelać sos do miseczki.
Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Każdy placek smarować delikatnie sosem, żeby nie obciążać za bardzo (na zdjęciu jest za dużo sosu na placku, ale była to pierwsza próba). Na rozgrzanej patelni smażyć wysmarowaną po obu stronach tortillę. 10 sekund z każdej strony. Przekładać na talerz. Farsz podzielić na 4 części. Nakładać go na tortille i po 2 łyżki sosu, następnie zwijać w rulony. Układać w naczyniu żaroodpornym obok siebie. Polać po wierzchu pozostałym sosem i posypać resztą startego sera. Zapiekać 20 minut.
Spodobało nam się i chyba też z mężem w weekend zrobimy:) Pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńSzczerze zachęcam:)
Usuń