inspiracja
Pokroiłam jeszcze ciepłe...
Składniki:
Rozczyn :
5 dag świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
50 ml ciepłego mleka
Ciasto:
70 dag mąki
10 dag cukru
4 jajka
200 ml letniego mleka
30 dag jagód mrożonych
Kruszonka :
4 łyżki mąki
2 łyżki cukru
2 łyżki masła
Drożdże rozkruszyć do miski, dodać cukier i mleko, wymieszać do połączenia. Odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać cukier, jajka,
mleko i przygotowany rozczyn. Wyrabiając ciasto trzeba podsypywać odrobiną mąki, gdyż jest wilgotne. Gotowe ciasto przykryć ściereczką,
odstawić na godzinę, aż podwoi swoją objętość. Przełożyć do formy (40 x 24), na wierzch ułożyć jagody i lekko powciskać. Posypać kruszonką z mąki,
cukru, aromatu waniliowego i masła. Kruszonkę wyrobić palcami poprzez połączenie wszystkich składników, aż powstaną „okruchy”.
Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz