środa, 11 marca 2015

Drożdżowe z jagodami i waniliową kruszonką

Czasem nachodzi mnie ochota na ciasto drożdżowe. Lubię, gdy jest z owocami. Dziś na moim blogu Drożdżowe z jagodami i waniliową kruszonką

inspiracja




 Pokroiłam jeszcze ciepłe...



Składniki:

Rozczyn :
5 dag świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
50 ml ciepłego mleka

Ciasto:
70 dag mąki
10 dag cukru
4 jajka
200 ml letniego mleka
30 dag jagód mrożonych

Kruszonka :
4 łyżki mąki
2 łyżki cukru
2 łyżki masła


Drożdże rozkruszyć do miski, dodać cukier i mleko, wymieszać do połączenia. Odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać cukier, jajka, mleko i przygotowany rozczyn. Wyrabiając ciasto trzeba podsypywać odrobiną mąki, gdyż jest wilgotne. Gotowe ciasto przykryć ściereczką, odstawić na godzinę, aż podwoi swoją objętość. Przełożyć do formy (40 x 24), na wierzch ułożyć jagody i lekko powciskać. Posypać kruszonką z mąki, cukru, aromatu waniliowego i masła. Kruszonkę wyrobić palcami poprzez połączenie wszystkich składników, aż powstaną „okruchy”. Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz