Naleśniki ze szpinakiem i serami zapiekane pod beszamelem to mój autorski pomysł. Wytrawne, dobre naleśniki.
Składniki na ciasto naleśnikowe:
1 szklanka mleka
1 jajko
1 szklanka mąki
Farsz:
serek topiony
kulka mozzarelli
250 g szpinaku mrożonego
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
pół łyżeczki cukru
odrobina śmietany
sól
pieprz
odrobina oliwy
Sos beszamel:
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
1 szklanka mleka
sól
pieprz
gałka muszkatu
słodka papryka mielona
Sos beszamel: w rondelku roztopić masło, dodać mąkę, mieszać do jednolitego połączenia, dodać mleko. Mieszać najlepiej trzepaczką, aż zgęstnieje. Gdy zacznie wrzeć zdjąć z ognia.
Zrobić ciasto naleśnikowe: roztrzepać jajko z mlekiem, dodać mąkę. Usmażyć naleśniki.
Farsz: cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Zeszklić lekko, dodać szpinak. Dusić, aż szpinak się rozmrozi i podsmaży. Odlać nadmiar wody. Dodać pokrojoną mozzarellę i ser topiony. Dodać koncentrat pomidorowy i odrobinę śmietany. Dosmakować cukrem. Doprawić solą i pieprzem.
Na placki naleśnikowe nakładać farsz i rolować. Na dno naczynia żaroodpornego wylać kilka kropel oliwy i rozsmarować. Układać naleśniki, polać beszamelem. Zapiec do zrumienienia sosu beszamelowego.
Hey ja kiedyś robiłam naleśniki ze szpinakiem i z pieczarkami z tego co pamiętam tez były zapiekane pod beszamelem mam zamiar za jakiś czas dodać przepis na bloga więc serdecznie zapraszam do zaglądania. teraz pracuje nad postem o kurczaku w czerwonym winie Anny Starmach http://zaczytanaromantyczka.blog.pl/ Zapraszam jest dużo o jedzeniu i książkach. Jest także recenzja książek Anny Starmach http://zaczytanaromantyczka.blog.pl/2015/03/09/pyszne-25-anna-starmach/ Może cie zainteresuje :)
OdpowiedzUsuń