sobota, 7 marca 2015

Kurczak faszerowany

Kurczak faszerowany to fajny pomysł na niedzielny obiad. Wyszedł bardzo soczysty, dzięki pieczeniu w rękawie.

Przepis z gazetki sklepów Stokrotka.





Składniki:

1,5 kg kurczak
20 dag wątróbki drobiowej
bułka kajzerka namoczona w mleku
2 łyżki bułki tartej
3 łyżki masła
1 jajko
1 cebula
natka pietruszki
sól
pieprz

Umytego kurczaka natrzeć solą i pieprzem na zewnątrz i w środku. Schłodzić. Cebulę pokroić w kostkę, wątróbkę także. Cebulę zeszklić na 2 łyżkach masła, dodać wątróbkę. Wystudzić. Do wątróbki dodać bułkę namoczoną i odciśniętą z mleka, żółtko, posiekaną natkę, łyżkę masła i bułkę tartą. Doprawić solą i pieprzem. dodać ubite białko i wymieszać łyżką.
Masą napełnić kurczaka. Zaszyć otwory nicią. Piec godzinę w 180 st. C. z termoobiegiem. W trakcie pieczenia podlewać kurczaka wywarem powstałym z pieczenia. Podawać z warzywami z patelni.

PS. Można piec w rękawie jak ja, wtedy wyjdzie jaśniejszy i dłużej trzeba piec, ale będzie soczysty. Rękaw przekłuć po upływie 30 min.



1 komentarz:

  1. Kurczak wygląda pysznie! A ja jutro wstawię przepus do Twojej akcji!
    Pozdrawiam!!!

    OdpowiedzUsuń