Skubaniec/pleśniak to, jak sama nazwa wskazuje, skubane ciasto z dodatkiem owoców pod bezą. Mega proste i szybie ciasto. Może to być propozycja na Wielkanocny wypiek dla zapracowanych
Składniki:
50 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
25 dag margaryny
5 jajek
2 łyżki smalcu
20 dag cukru+ 4 łyżki
1 płaska łyżeczka kakao
słoik dżemu śliwkowego
Wyrobić gładkie ciasto z mąki, 4 łyżek cukru, proszku, 5 żółtek, margaryny i smalcu. Smalec dodaje się po to, żeby ciasto było bardziej kruche.
Podzielić ciasto na 3 części.
Przygotowaną formę do pieczenia wyłożyć jedną częścią ciasta. Na ciasto rozprowadzić dżem śliwkowy. Do drugiej części dodać kakao i znów zagnieść. Skubać ciemne ciasto na całą masę z dżemu.
Ubić białka z 20 dag cukru na sztywno. Rozprowadzić na ciemnym skubanym cieście. Na wierzch pokruszyć (skubać) jasne ciasto. Piec 30 minut w 180 st. C.
Świetnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńA ja sama nigdy takiego nie robiłam...
W moim domu zawsze to ciasto króluje;) Mama rozdała przepis wszystkim moim koleżankom :D
OdpowiedzUsuńTa wersja pleśniaka bardzo mi się podoba :) Zawsze robię to ciasto z dżemem porzeczkowym. Następnym razem skorzystam z Twojego przepisu!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
PS: Obserwuję i liczę na rewanż
❤