niedziela, 1 marca 2015

Rolada z indyka z suszonymi owocami

Rolada z indyka z suszonymi owocami to świetny pomysł na domową wędlinę. Znakomicie prezentuje się na talerzu. Kolorowa i apetyczna. Najlepsza na drugi dzień. Dzięki owocom: żurawinie i morelom indyk nie jest suchy. Warto o niej pomyśleć na zbliżającą się Wielkanoc.
Przepis pochodzi z gazetki "Przepisy czytelników".









Składniki:

filet z indyka
150 g suszonej żurawiny
150 g suszonych moreli
zioła prowansalskie
sól
pieprz
olej
pół szklanki wody
goździki opcjonalnie, bo nie każdy lubi





Filet umyć, osuszyć i delikatnie rozbić tłuczkiem. Natrzeć olejem, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Ułożyć żurawinę i morele na filecie. Mięso zwinąć w roladę i obwiązać sznurkiem. Roladę posolić po wierzchu, posypać ziołami i pieprzem. Tu ewentualnie wbić kilka goździków. Piec w rękawie w 190 st. C około 70 minut. W trakcie pieczenia, po rozcięciu rękawa, polać roladę mieszanką wody i oleju. Można konsumować zarówno na gorąco jak i na zimno. Nam najlepiej smakuje jako wędlina.






Zapraszam do mojej AKCJI:

Zawijamy. Rolady drobiowe

1 komentarz: