Tym razem proponuję Wam zupę - krem z brokułów z dodatkiem czosnku i groszku ptysiowego. Palce lizać!!!
Składniki:
400 g brokułów
pół małej marchewki
2 ziemniaki
troszkę korzenia selera
3 duże ząbki czosnku
1,5 litra wody
sól
pieprz
kilka ziaren ziela angielskiego
2 pokruszone liście laurowe
1 łyżka gęstej śmietany zmieszana z 3 łyżkami mleka
groszek ptysiowy
Zagotować wywar warzywny. Do gotującej się wody wrzucić ziemniaki, selera i marchewkę pokrojoną w kostkę. Dodać ziele angielskie i liście laurowe. Gdy warzywa będą lekko miękkie dodać brokuły podzielone w różyczki. Dodać pokrojony czosnek. Zagotować do miękkości warzyw. Doprawić, wlać zmieszaną śmietanę z mlekiem-lekko podgrzaną, żeby uniknąć zważenia. Można to zrobić tak: postawić miskę na garnku z gotującą się zupą. Wszystko razem zblenderować. Podawać z groszkiem ptysiowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz