poniedziałek, 17 czerwca 2013

Zapiekanka makaronowa z mięsem

Zapiekanka makaronowa z mięsem to smaczny i syty obiad. W połączeniu ze świeżą zieleninką - pycha. Jestem fanką wszelkich zapiekanek, a ta jest jedną z moich ulubionych.


Składniki:

25 dag makaronu rurki
50 dag mięsa wieprzowego mielonego 
20 dag pieczarek
10 dag sera żółtego startego
2 cebule
2 ząbki czosnku
pęczek szczypiorku
pęczek pietruszki
1 puszka kukurydzy
0,5 szklanki śmietany 18%
2 jajka
1,5 łyżeczki koncentratu pomidorowego
szczypta słodkiej papryki
pieprz
sól
zioła prowansalskie
bazylia
roztarte ziarna kolendry
vegeta
olej

Pokroić cebulę i posiekać drobno czosnek, podsmażyć na oleju, dodać mięso i usmażyć. Dodać koncentrat, wymieszać. Pieczarki obrać, pokroić i usmażyć z odrobiną vegety. Makaron ugotować wg opakowania. Odcedzić. Do naczynia żaroodpornego wrzucić makaron, mięso, pieczarki, kukurydzę, posiekany szczypiorek i pietruszkę. Wymieszać składniki. Posypać startym serem. Jajka roztrzepać, wymieszać ze śmietaną i przyprawami. Polać całość. Zapiekać ok. 25 minut w 180 st.

 

3 komentarze:

  1. Uwielbiam takie zapiekanki. Szybka, treściwa. I pyszna ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. rowniez robie taka zapiekanke, ale skladniki ukladam na przemian z makaronem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię takie mieszanki, pycha:)

    OdpowiedzUsuń