piątek, 19 lipca 2013

Cukinie w curry

Przepis na cukinie w curry wyszukała gdzieś, parę lat temu, moja siostra i od tamtej pory robimy cukinię w takiej postaci. Można wykorzystać ją do sałatek lub jako dodatek do obiadu.


Składniki:

2,5 kg cukinii
2 duże cebule
liście selera
gorczyca

Zalewa:

7 szklanek wody
1,5 szklanki octu 10%
3 szklanki cukru
1,5 łyżki soli
1 czubata łyżka curry

Na dno słoika kłaść gruby plaster cebuli i płaską łyżeczkę gorczycy. Cukinię obrać, przekroić wydrążyć środek. Kroić w płatki. Do słoiki wkładać płatki cukinii, a na wierzch 3 liście selera.
Zagotować zalewę i wystudzić. Wystudzoną zalewę wlewać do słoików. Zamykać i pasteryzować 10 - 15 minut.


2 komentarze:

  1. no tak sezon na przetwory się zaczął, ale sporo Ci wyszło tej cukinii :)

    OdpowiedzUsuń