poniedziałek, 29 lipca 2013

Pappardelle z mięsem i cukinią

Włoski makaron pappardelle świetnie prezentuje się z różnymi dodatkami. Jego zaletą jest to, że nawet lekko rozgotowany nie traci na wyglądzie i smaku. Ja skomponowałam go z mięsem mielonym, cukinią i innymi dodatkami. Wyszło ciekawie i smacznie.





Składniki:

40 dag mięsa wieprzowego mielonego
2 młode małe cukinie
1 puszka kukurydzy
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 marchewka
olej
makaron Czaniecki pappardelle  a'la italiana
pół słoiczka domowego przecieru pomidorowego lub 2 łyżki koncentratu
ulubione zioła np. prowansalskie
ostra czerwona papryka
pieprz


Makaron ugotować wg opakowania.
Cebulę i czosnek posiekać w kosteczkę, zeszklić na oleju. Dodać mięso, podsmażyć. Cukinie obrać, pokroić w kostkę, dodać do mięsa. Marchewkę zetrzeć na tarce i wrzucić do reszty. Dodać kukurydzę i przecier. Dusić pod przykryciem do miękkości. Doprawić.


2 komentarze:

  1. Pyszna propozycja... lubię makaron pappardelle, jest taki fajny gruby i wyczuwalny, szczególnie aldente :)

    OdpowiedzUsuń