Cukinie faszerowane mięskiem mielonym, idealne na obiad lub kolację.
Składniki:
2 średnie cukinie
1 puszka kukurydzy
50 dag mięsa wieprzowego zmielonego
5 dag sera żółtego startego
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
ulubione zioła
sól
pieprz
olej
Cukinie umyć przekroić na pół, wydrążyć środek. Posypać cukinie solą, boki również, odstawić na 10 minut, by puściły sok. Mięso mielone usmażyć z cebulą i czosnkiem. Dodać środki cukinii, koncentrat i kukurydzę, doprawić i wymieszać. Cukinie wytrzeć papierowym ręcznikiem i faszerować mięsem. Zapiekać ok. 25 minut, posypać startym serem żółtym i włożyć z powrotem do piekarnika na
5 minut.
Robiłam faszerowane bakłażany, muszę spróbować z cukinią :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam faszerowaną cukinię ! Ja faszeruję tuńczykiem i też jest pyszna!
OdpowiedzUsuńZ chęcią zjadłabym taką cukinię :)
OdpowiedzUsuńprzepis ekstra :) polecam też podobną wersję cukinii z grilla http://www.zgrilla.pl/cukinia-faszerowana-z-grilla/
OdpowiedzUsuńUwielbiam cukinię w tej postaci, ale mi smaka narobiłaś !!!
OdpowiedzUsuń