sobota, 6 lipca 2013

Kruche z porzeczkami, agrestem pod bezą i kruszonką

Lato...czyli owoców pełna masa. Trzeba to wykorzystywać. Na mojej działce dojrzały już czarne porzeczki i czerwony agrest...dlaczego by nie użyć ich do zrobienia ciasta: kruche z porzeczkami, agrestem pod bezą i kruszonką.


Składniki:

Ciasto:
50 dag mąki
25 dag margaryny do pieczenia ciast
15 dag cukru pudru
5 żóltek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy

50 dag owoców: czarne porzeczki i czerwony agrest

Beza: 
5 białek
szczypta soli
8 łyżek cukru

Zagnieść ciasto ze wszystkich składników. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć na 40 minut do zamrażarki. Podzielić ciasto na dwie części, jedna 4/5 i druga 1/5. Większą częścią wylepić przygotowaną formę, ponakłuwać widelcem. Podpiec 25 minut w 180 st. C. Wyjąć i lekko wystudzić.
Zrobić bezę. Ubić białka ze szczyptą soli na sztywno, dodać cukier i ponownie ubić.
Na ciasto wyłożyć owoce, rozsmarować pianę z białek i zetrzeć pozostałe ciasto. Piec ponownie ok. 25 minut.


Czarna porzeczka, to jak wiadomo największe źródło witaminy C. Hamuje w organizmie powstawanie toksycznych związków prowadzących do chorób rakotwórczych. Porzeczki także wspierają odporność, dbają o układ pokarmowy, łagodzą dolegliwości nerek, czy gardła wywołane bakteriami, oraz poprawiają stan skóry.


Agrest, to krewny porzeczki. Ma zastosowanie w przemianie materii i działa moczopędnie. Zawiera żelazo, magnez, fosfor i wapń. Pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Maseczka agrestowa wygładza i rozjaśnia cerę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz