piątek, 7 lutego 2014

Domowy chlebek pszenny ze słonecznikiem

Domowy chlebek pszenny ze słonecznikiem jest puszysty i mięciutki. Zachowuje świeżość przez trzy dni. Tyle był u mnie i znikł:) Można go jeść bez dodatków lub z masełkiem i konfiturą. Ja smarowałam go także Miutelą. Inspiracja TU.





Składniki:

70 dkg mąki pszennej
5 dkg drożdży
0,5 l mleka
7 dkg margaryny
3 łyżki oleju
1,5 łyżeczki soli
2 łyżki cukru
1 jajko
słonecznik i mak do posypania


Zrobić zaczyn z drożdży, łyżki cukru, kilku łyżek ciepłego mleka i kilku łyżek mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Margarynę rozpuścić w rondelku i wystudzić.
Resztę mąki przesiać do miski, dodać sól, 1 łyżkę cukru, wyrośnięty zaczyn, wystudzoną margarynę i resztę ciepłego mleka. Wymieszać i wyrobić ciasto. Pod koniec wlać 3 łyżki oleju i jeszcze kilka minut wyrabiać. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 45 minut do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu ponownie wyrabiać przez kilka minut. Ciasto włożyć do przygotowanej formy, u mnie 24x28. Pozostawić w ciepłym miejscu jeszcze na 30 minut. Posmarować chlebek roztrzepanym jajkiem. Na wierzch posypać makiem i słonecznikiem. Można lekko przyklepać słonecznik. Piec w temp. 200 st. C przez 15 minut,
a następnie zmniejszyć do 180 stopni i piec jeszcze 20 minut.


Miutelę- połączenie miodu i kakao- możecie znaleźć na stronie Anielskich Przysmaków.

3 komentarze:

  1. Wygląda na bardzo mięciutki :) Spróbuję jak mnie wyjdzie . Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda genialnie :D Taki mięciutki i delikatny :)

    OdpowiedzUsuń