sobota, 8 lutego 2014

Walentynki. Deser z mascarpone, ananasami i wiśniami

Walentynki tuż, tuż. Przygotowałam więc deser z mascarpone, ananasami i wiśniami. Moja druga połówka oceniła go, jako: niebo w gębie:) Mam nadzieje, że i Wy się w nim zasmakujecie. Pomysł na deser jest mój.



Składniki:

250 g mascarpone
330 ml śmietanki 30%
1 galaretka wiśniowa
wiśnie w syropie, lub sok z wiśniami
pół puszki ananasów wraz z syropem
3 łyżki cukru pudru, ewentualnie troszkę więcej jeśli chcemy słodsze
wrzątek

Galaretkę rozpuścić w 140 ml wrzątku. Odstawić do lekkiego wystudzenia.
Ananasy pokroić w mniejsze kawałki (można zostawić coś do dekoracji), wlać syrop ananasowy i dodać mascarpone. Wszystko zmiksować. Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Odłożyć dwie czubate łyżki śmietanki do innego pojemnika. Do reszty śmietanki dodać zmiksowane ananasy z mascarpone, dolać syropu wiśniowego i wiśnie. Zmiksować. Na dno pucharków wlać po 2 łyżki galaretki. Odstawić pucharki do stężenia galaretki. Resztę galaretki wlać do śmietanki i serka, wymieszać mikserem. Wlać do pucharków, wstawić do lodówki. Gdy deser stężeje, na wierzch dodać zostawioną uprzednio śmietankę, udekorować owocami. Smacznego.
 


Mascarpone Karnawał 2014

1 komentarz: