niedziela, 16 lutego 2014

Szarlotka Tutti Frutti

Uwielbiam szarlotki! Przepis na tą znalazłam TU . Szarlotka Tutti Frutti wyszła mi jednak nieco inna, gdyż przyznam, że zapomniałam dodać śmietany do ciasta. Mimo to, jest doskonała. Pyszna na ciepło i na zimno. Dlatego też podaje przepis bez śmietany. Szarlotka zniknęła w mgnieniu oka.




Składniki:

3 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru pudru
3/4 kostki margaryny
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 białka
0,5 szklanki cukru pudru

Masa jabłkowa:

1 kg jabłek
0,5 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sok z połówki cytryny

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodać cukier puder i wymieszać. Dodać pokrojoną w paseczki margarynę i żółtka. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną większą, drugą mniejszą. Rozwałkować większą część i wyłożyć nią przygotowaną wcześniej tortownicę. Wylepić brzegi formy.
Jabłka obrać i drobno pokroić na kawałeczki. Wrzucić do rondelka, lać sok z cytryny, wsypać cukier puder i podlać odrobiną wody. Dusić do miękkości, uważać przy tym, by nie przypalić jabłek. Wsypać cynamon i mąkę ziemniaczaną, szybko wymieszać.
Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem.
Na ciasto w tortownicy wyłożyć masę jabłkową, na nią pianę z białek. Przykryć szczelnie, drugim, rozwałkowanym ciastem. Piec w 170 st. C. ok. 40 minut.




Słodkie Walentynki 2014

2 komentarze:

  1. Nie dziwię się że zniknęła.Pyszności:)Monika Szlązak.

    OdpowiedzUsuń
  2. Szarlotka to zdecydowanie jedno z moich ulubionych ciast! Cudnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń