Składniki:
3 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru pudru
3/4 kostki margaryny
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 białka
0,5 szklanki cukru pudru
Masa jabłkowa:
1 kg jabłek
0,5 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sok z połówki cytryny
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodać cukier puder i wymieszać. Dodać pokrojoną w paseczki margarynę i żółtka. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną większą, drugą mniejszą. Rozwałkować większą część i wyłożyć nią przygotowaną wcześniej tortownicę. Wylepić brzegi formy.
Jabłka obrać i drobno pokroić na kawałeczki. Wrzucić do rondelka, lać sok z cytryny, wsypać cukier puder i podlać odrobiną wody. Dusić do miękkości, uważać przy tym, by nie przypalić jabłek. Wsypać cynamon i mąkę ziemniaczaną, szybko wymieszać.
Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem.
Na ciasto w tortownicy wyłożyć masę jabłkową, na nią pianę z białek. Przykryć szczelnie, drugim, rozwałkowanym ciastem. Piec w 170 st. C. ok. 40 minut.
Nie dziwię się że zniknęła.Pyszności:)Monika Szlązak.
OdpowiedzUsuńSzarlotka to zdecydowanie jedno z moich ulubionych ciast! Cudnie wygląda :)
OdpowiedzUsuń