niedziela, 23 lutego 2014

Sernik z serków homogenizowanych. Pyszny!

Szukałam pomysłu na sernik, lecz nieco inny niż zwykle. Lubię eksperymentować z ciastami. Ostatnio na są serniki. Robiłam już pyszny sernik jagodowy, teraz czas na sernik z serków homogenizowanych. Naprawdę pyszny. Smakuje całej mojej rodzince i gościom. Idealne ciasto do kawy.
Inspiracja TU. Taki sam przepis także TU. Proporcje jednak zmodyfikowałam względem siebie.




Składniki na ciasto:

3 szklanki mąki
kostka margaryny - stopić i wystudzić
0,5 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki kakao
2 żółtka

Wszystkie składniki razem wyrobić jak na kruszonkę. Całość podzielić na części: 2/3 i 1/3.

Masa z serków homogenizowanych:

3 serki homogenizowane po 175g
0,5 szklanki cukru
0,5 kostki margaryny - stopić i wystudzić
1 budyń śmietankowy
2 białka ubite na sztywno

Blaszkę 24x28 cm, wysmarować i wyłożyć papierem do pieczenia.

Serki homogenizowane zmiksować z cukrem, budyniem, rozpuszczoną margaryną. Na koniec dodać ubite białka. 2/3 ciasta wykładamy na tortownice na spód, ciasto wylewamy masę serową, a następnie przykrywamy to resztą 1/3 ciasta.
Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180°C. Uchylić piekarnik i wystudzić ciasto, zanim będziemy kroić.







2 komentarze: