środa, 5 lutego 2014

Naleśniki ze szpinakiem i mozarellą

Naleśniki ze szpinakiem i mozarellą to moje ulubione wytrawne naleśniki.  Powiem Wam pewną ciekawostkę. Czy wiecie, że ciasto naleśnikowe było znane już w starożytności? Pierwsze wzmianki o naleśnikach można znaleźć zaczytując się w historii starożytnej Grecji. Naleśniki są pyszne, a mnogość dodatków sprawia, że każdy może się w nich zasmakować. Nic dziwnego, że przetrwały tyle wieków, sama wróżę im daleką przyszłość.




Składniki na ciasto naleśnikowe:

mleko
2 jajka
mąka

Farsz na 3-4 naleśniki:

kulka mozarelli
125 g szpinaku liście
1 cebula czerwona
2 ząbki czosnku
sól morska
pieprz
odrobina masła
wrzątek


Zrobić ciasto naleśnikowe. Roztrzepać jajka z mlekiem, dodać mąkę. Ciasto nie może być zbyt gęste, czy zbyt rzadkie. Usmażyć naleśniki.

Szpinak opłukać. Wrzucić na 3 minuty do gotującej się wody. Odcedzić. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Zeszklić lekko, dodać szpinak i pokrojoną mozarellę. Doprawić solą morską i pieprzem.  

Na placki naleśnikowe nakładać farsz i rolować. Podsmażyć przed podaniem, wtedy stają się mięciutkie.




W Nowy Rok z Superfoods

3 komentarze: