sobota, 21 lutego 2015

Ryba po grecku w cieście naleśnikowym

Ryba po grecku w cieście naleśnikowym to doskonałe danie zarówno na ciepło jak i na zimno. Bardzo smaczne. U mnie konsumowane chętniej na zimno.






Składniki:

0,5 kg ryby (miruny, dorsza)
3 marchewki
2 duże cebule
połówkę selera
1 słoiczek koncentratu pomidorowego
2 łyżki stołowe octu
1 łyżeczka cukru do smaku
sól
pieprz
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
kilka ziarenek pieprzu
olej


Ciasto naleśnikowe:

1 szklanka mleka
1 szklanka mąki
1 jako

Zrobić ciasto mieszając trzepaczką wszystkie składniki.
Rybę opłukać, osuszyć i przyprawić solą i pieprzem.

Rozgrzać patelnię z olejem. Maczać kawałki ryby w cieście i smażyć na oleju. Odsączyć na papierze z nadmiaru oleju.

Cebulę pokroić w półplasterki. Marchewki i selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W rondelek wlać odrobinę oleju, przełożyć warzywa i dusić do miękkości, co jakiś czas mieszając. Dodać ziele i pieprz (można utrzeć w moździerzu) oraz liście laurowe, koncentrat pomidorowy, ocet i cukier. Doprawić solą. Poddusić jeszcze około 2 minut.

Na dno naczynia żaroodpornego układać warstwami: warzywa, rybę, warzywa. Zapiekać około 15-20 min.
w 180 st. C . termoobieg.





Wielki Post 2015

2 komentarze:

  1. uwielbiam wszystkie potrawy w cieście naleśnikowym ;) Zapraszamy do nas http://blotodlazuchwalych.blogspot.com/ prezentujemy wiele przepisów ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Proszę o jakieś propozycje podania tzn. Z czym

    OdpowiedzUsuń