sobota, 14 marca 2015

Naleśniki ze szpinakiem i serami zapiekane pod beszamelem

Naleśniki ze szpinakiem i serami zapiekane pod beszamelem to mój autorski pomysł. Wytrawne, dobre naleśniki.





Składniki na ciasto naleśnikowe:

1 szklanka mleka
1 jajko 
1 szklanka mąki

Farsz:

serek topiony

kulka mozzarelli
250 g szpinaku mrożonego
1 cebula
2 ząbki czosnku

2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
pół łyżeczki cukru
odrobina śmietany 
sól
pieprz
odrobina oliwy

Sos beszamel:

1 łyżka masła
1 łyżka mąki
1 szklanka mleka
sól
pieprz
gałka muszkatu

słodka papryka mielona

Sos beszamel: w rondelku roztopić masło, dodać mąkę, mieszać do jednolitego połączenia, dodać mleko. Mieszać najlepiej trzepaczką, aż zgęstnieje. Gdy zacznie wrzeć zdjąć z ognia.

Zrobić ciasto naleśnikowe: roztrzepać jajko z mlekiem, dodać mąkę. Usmażyć naleśniki.

Farsz: cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Zeszklić lekko, dodać szpinak. Dusić, aż szpinak się rozmrozi i podsmaży. Odlać nadmiar wody. Dodać pokrojoną mozzarellę i ser topiony. Dodać koncentrat pomidorowy i odrobinę śmietany. Dosmakować cukrem. Doprawić solą i pieprzem.   


Na placki naleśnikowe nakładać farsz i rolować. Na dno naczynia żaroodpornego wylać kilka kropel oliwy i rozsmarować. Układać naleśniki, polać beszamelem. Zapiec do zrumienienia sosu beszamelowego.






1 komentarz:

  1. Hey ja kiedyś robiłam naleśniki ze szpinakiem i z pieczarkami z tego co pamiętam tez były zapiekane pod beszamelem mam zamiar za jakiś czas dodać przepis na bloga więc serdecznie zapraszam do zaglądania. teraz pracuje nad postem o kurczaku w czerwonym winie Anny Starmach http://zaczytanaromantyczka.blog.pl/ Zapraszam jest dużo o jedzeniu i książkach. Jest także recenzja książek Anny Starmach http://zaczytanaromantyczka.blog.pl/2015/03/09/pyszne-25-anna-starmach/ Może cie zainteresuje :)

    OdpowiedzUsuń