czwartek, 19 marca 2015

Pizza z patelni, bez pieczenia i drożdży

Już jakiś czas myślałam nad tym, by zrobić pizzę z patelni. Zawsze ciekawiło mnie jaki byłby efekt. Wyszła smaczna, chrupiąca i kolorowa, taka... wiosenna. Nieskromnie przyznam, że na szczęście nie muszę liczyć kalorii, dlatego taką pizzę będę robić z różnymi dodatkami.

Ispiracja 








Składniki na 2 pizze:

2 szklanki mąki
pół łyżeczki soli
7 łyżek mleka
7 łyżek oleju
3 łyżki wody
2 jajka

Dodatki:

łyżka koncentratu pomidorowego
kukurydza
szynka
ser żółty starty
pomidor
szczypiorek
ser camembert
zioła prowansalskie
bazylia

Wyrobić ciasto z podanych składników. Wyjdzie puchate i mięciutkie. Podzielić na dwie części. Nasmarować patelnię delikatnie olejem. Rozwałkować ciasto. Położyć na patelni i podpiekać około 7 minut z jednej strony, przewrócić na drugą stronę, rozsmarować koncentrat pomidorowy, posypać ziołami, serem, ułożyć dodatki i znów posypać serem. Przykryć pokrywką i tak samo 7 minut podpiekać.






3 komentarze: