niedziela, 15 marca 2015

Skubaniec/pleśniak

Skubaniec/pleśniak to, jak sama nazwa wskazuje, skubane ciasto z dodatkiem owoców pod bezą. Mega proste i szybie ciasto. Może to być propozycja na Wielkanocny wypiek dla zapracowanych






Składniki:

50 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
25 dag margaryny
5 jajek
2 łyżki smalcu
20 dag cukru+ 4 łyżki
1 płaska łyżeczka kakao
słoik dżemu śliwkowego

Wyrobić gładkie ciasto z mąki, 4 łyżek cukru, proszku, 5 żółtek, margaryny i smalcu. Smalec dodaje się po to, żeby ciasto było bardziej kruche.
Podzielić ciasto na 3 części.
Przygotowaną formę do pieczenia wyłożyć jedną częścią ciasta. Na ciasto rozprowadzić dżem śliwkowy. Do drugiej części dodać kakao i znów zagnieść. Skubać ciemne ciasto na całą masę z dżemu.
Ubić białka z 20 dag cukru na sztywno. Rozprowadzić na ciemnym skubanym cieście. Na wierzch pokruszyć (skubać) jasne ciasto. Piec 30 minut w 180 st. C.






Wielkanocne Smaki - edycja VWielkanocne Wypieki

3 komentarze:

  1. Świetnie wygląda :)
    A ja sama nigdy takiego nie robiłam...

    OdpowiedzUsuń
  2. W moim domu zawsze to ciasto króluje;) Mama rozdała przepis wszystkim moim koleżankom :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ta wersja pleśniaka bardzo mi się podoba :) Zawsze robię to ciasto z dżemem porzeczkowym. Następnym razem skorzystam z Twojego przepisu!

    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
    PS: Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń