środa, 10 lipca 2013

Cukinie faszerowane mięskiem

Cukinie faszerowane mięskiem mielonym, idealne na obiad lub kolację.


Składniki:

2 średnie cukinie
1 puszka kukurydzy
50 dag mięsa wieprzowego zmielonego
5 dag sera żółtego startego
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
ulubione zioła
sól
pieprz
olej

Cukinie umyć przekroić na pół, wydrążyć środek. Posypać cukinie solą, boki również, odstawić na 10 minut, by puściły sok. Mięso mielone usmażyć z cebulą i czosnkiem. Dodać środki cukinii, koncentrat i kukurydzę,  doprawić i wymieszać. Cukinie wytrzeć papierowym ręcznikiem i faszerować mięsem. Zapiekać ok. 25 minut, posypać startym serem żółtym i włożyć z powrotem do piekarnika na
5 minut.


5 komentarzy:

  1. Robiłam faszerowane bakłażany, muszę spróbować z cukinią :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam faszerowaną cukinię ! Ja faszeruję tuńczykiem i też jest pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  3. Z chęcią zjadłabym taką cukinię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. przepis ekstra :) polecam też podobną wersję cukinii z grilla http://www.zgrilla.pl/cukinia-faszerowana-z-grilla/

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam cukinię w tej postaci, ale mi smaka narobiłaś !!!

    OdpowiedzUsuń