środa, 24 lipca 2013

Domowy przecier pomidorowy

Dostałam od babci skrzynkę pomidorów, wszystkich przecież nie sposób zjeść, więc najlepszym rozwiązaniem jest zrobienie domowego przecieru pomidorowego. Poprosiłam babcię o przepis
i stwierdzam, że ten kupny, nie może się z nim równać. Doskonały.


Składniki na 3 słoiczki po 310 ml:

2 kg pomidorów
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
3 łyżki soku z cytryny
bazylia
odrobina wody

Pomidory umyć, pokroić na mniejsze części. Wrzucić do garnka z odrobiną wody, by nie przywarły. Gotować 30 minut na wolnym ogniu. Następnie przetrzeć przez sitko, by odrzucić skórki. Do przetartych pomidorów dodać cukru, soli, soku z cytryny i bazylię. Gotować z powrotem na wolnym ogniu około 50 minut, do zgęstnienia. Gorący przecier wlewać do słoików
i pasteryzować 15 minut. Odwracać do góry dnem.




4 komentarze:

  1. Proste i brzmi smacznie:) tylko mam pytanie czy bazylia ma być suszona?

    OdpowiedzUsuń
  2. czy trzeba koniecznie pasteryzować ? nie wystarczy jak gotujące będę nalewać do słoików zakręcać i odwracać dnem ? pzdr. Martyna

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja zawsze pasteryzuję, wtedy mam pewność, że np. nie dostanie się pleśń pod przykrywkę.

    OdpowiedzUsuń