czwartek, 4 lipca 2013

Zapiekanka ziemniaczana z cukinią i papryką

Kolejny przepis z wykorzystaniem cukinii. To warzywo nadaje się do przeróżnych dań. Dziś, zapiekanka ziemniaczana z cukinią i papryką.



Składniki:

8 dużych młodych ziemniaków, ugotowanych
1 średnia cukinia
1 papryka, u mnie zielona
pół laski kiełbasy swojskiej
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
szczypiorek
koperek
10 dag sera żółtego
2 jajka
0,5 szklanki śmietany słodkiej
pieprz
przyprawy: słodka papryka, ulubione zioła, lub suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
olej rzepakowy

Ugotowane i lekko wystudzone ziemniaki pokroić w plastry, tak samo kiełbasę. Cukinię i paprykę w słupki. Cebulę w pióra, czosnek wycisnąć. Paprykę podsmażyć na oleju, potem dodać cukinię.Cebulę i czosnek zeszklić na oleju, dodać kiełbasę, podsmażyć. Do naczynia żaroodpornego wlać odrobinę oleju, układać warstwami składniki. Pierwsza warstwa ziemniaki, druga cukinia z papryką, trzecia kiełbasa z cebulą i czosnkiem, przykryć ziemniakami i posypać koperkiem i szczypiorkiem. Zrobić sos: roztrzepać dwa jaka ze śmietaną, dodać przyprawy. Zalać zapiekankę. Posypać startym serem. Zapiekać 20-25 minut w 180 st. C.


1 komentarz: