środa, 20 listopada 2013

Gorąca czekolada

Przechadzając się po sklepach czuć już zbliżający się świąteczny klimat, choć dopiero co, druga połowa listopada rozpoczęta. Niektórym to przeszkadza, mnie osobiście jakoś nie. Może dlatego, że uwielbiam święta. Zainspirowana tymi sklepowymi wystawkami oraz chłodną aurą poczułam chęć na gorącą czekoladę. Ten napój kojarzy mi się ze śniegiem, ze wzorami rzeźbionymi mrozem na szybach, z siedzeniem otuloną w kocu przed dobrym filmem z filiżanką gorącej czekolady w dłoniach. Rozmarzyłam się...




Składniki:

1 tabliczka gorzkiej czekolady (90-100g)
200 ml mleka
200 ml śmietanki 30%
4 łyżeczki cukru
1 łyżeczka kakao
szczypta cynamonu

Na niewielkim ogniu rozpuścić w rondelku połamaną czekoladę w mleku i 100 ml śmietanki. Dodać 3 łyżeczki cukru, kakao i cynamon. Wymieszać.
Resztę śmietanki ubić z pozostałym cukrem. Udekorować.




3 komentarze:

  1. Zimą to po prostu pozycja niezastąpiona w menu <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam :) Kubeczek takiego cuda po wieczornym spacerze z psem, i jestem w niebie :)

    OdpowiedzUsuń