niedziela, 17 listopada 2013

Śmietankowa szarlotka

Jesień za oknami, więc pieczenie szarlotek jak najbardziej uzasadnione i wskazane:) Można je spotkać na moim blogu w różnych wydaniach, na cieście kruchym, półkruchym, a teraz czas na śmietankową szarlotkę. Przepis znalazłam TU.






Składniki:

2 szklanki mąki
3 jajka
0,75 szklanki cukru +3 łyżki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kostka margaryny
250 ml śmietanki kremówki 30 %
1 kg jabłek Szarej Renety 
woda

Obrać jabłka, wydrążyć gniazda i pokroić na kawałki. Wrzucić do garnka i wlać troszkę wody, wsypać 3-4 łyżki cukru i trochę podusić pod przykryciem.
2 jajka i 1 żółtko utrzeć z cukrem. Dodać przesianą mąką z proszkiem do pieczenia, rozpuszczoną margarynę i śmietankę. Zmiksować dokładnie. Połowę ciasta wylać na formę (29cm/24 cm) i piec ok. 25 minut w temp. 180 st. C. Po upieczeniu wyjąć ciasto i rozsmarować na całym białko. Na to wyłożyć jabłka i wylać resztę ciasta. Piec 30 minut.



1 komentarz:

  1. Uwielbiam szarlotkę mi właśnie kojarzy się z jesienią :)
    Zapraszam serdecznie do polubienia mojego facebooka https://www.facebook.com/pysznosci.kociolek i na mojego bloga :)

    OdpowiedzUsuń