Składniki:
25 dag białego sera
25 dag mąki
5 dag suszonej żurawiny
2 jajka
0,5 szklanki maślanki
3 łyżki cukru lub troszkę mniej
1 cukier waniliowy
płaska łyżeczka sody
olej
szczypta soli
Suszoną żurawinę namoczyć w wodzie.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno.
Ser, mąkę, sodę, cukry, żółtka i maślankę wymieszać dokładnie w mikserze. Dodać delikatnie białka i wymieszać łyżką. Rozgrzać olej na patelni i łyżką wykładać ciasto w kształcie placuszków. Wkładać ostrożnie owoce żurawiny w placuszki- jak na zdjęciu. Delikatnie wciskać widelcem by nie wyleciały. Smażyć na wolnym ogniu, z dwóch stron po kilka minut. Wyjmować racuchy na ręcznik papierowy. Można oprószyć cukrem pudrem przed podaniem.
Dodam, iż wyczytałam gdzieś, że żurawina jest bardzo zdrowa.
ale dawno nie jadłam racuchów, muszą być pyszne , jutro też sobie takie zrobię na obiad:)
OdpowiedzUsuńLubię żurawinę, wkrótce wypróbuję wg Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuń