środa, 13 listopada 2013

Krokiety z kapustą, grzybami leśnymi i pieczarkami

W końcu na moim blogu pojawia się przepis na krokiety z kapustą, grzybami leśnymi i pieczarkami. Są naprawdę dobre i sycące.



Składniki:

1 kg kapusty kiszonej
2 szklanki wody
40 dag pieczarek
trochę suszonych grzybów - ilość wedle uznania
vegeta
pieprz
masło
olej

Kapustę odsączamy z kwasu. Dolewamy wody i gotujemy wraz z grzybami około godziny. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki i smażymy z vegetą na maśle. Jeśli kapusta będzie jeszcze twarda, a woda odparuje, to dolewamy. Gdy kapusta z grzybami będzie miękka, wrzucamy pieczarki i wlewamy odrobinę oleju. Podsmażamy wszystko i doprawiamy.


Ciasto naleśnikowe:

3 jajka
2 szklanki mleka
2 szklanki mąki
szczypta soli

Jajka roztrzepujemy z mlekiem, dodajemy mąkę i sól. Robimy ciasto naleśnikowe i smażymy naleśniki.

2 jajka
bułka tarta
olej

Naleśniki faszerujemy nadzieniem z kapusty i zwijamy w krokiety. Obtaczamy w roztrzepanym jajku i w bułce. Smażymy z dwóch stron na oleju.

1 komentarz:

  1. Kapusta z grzybami to moje ulubione nadzienie do krokietów :)

    OdpowiedzUsuń