sobota, 21 grudnia 2013

Pierniczki

Przepis na poniższe pierniczki znalazłam na opakowaniu margaryny Kasi. Pierniczki muszą leżakować minimum półtorej tygodnia w metalowym opakowaniu z dodatkiem skórki pomarańczy, czy jabłka. Wchłoną wilgoć z owej skórki i będą miękkie. Można kupić pisaki do ciasteczek i pięknie udekorować pierniczki. Ja swoje planuje zacząć próbować w Nowy Rok:) Ciekawa jestem efektu. Paru już spróbowałam po wyjęciu z piekarnika i są w smaku bardzo dobre.





 
Składniki:

50 dag mąki
20 dag cukru pudru Kupiec
pół kostki margaryny Kasi
3/4 szklanki miodu sztucznego, można dodać pół szklanki
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki kakao
1 przyprawa do piernika



Wymieszać wszystkie składniki ze sobą na stolnicy. Wyrobić ciasto. Rozwałkować na grubość pół centymetra. Wycinać foremkami różne kształty. Piec około 10 minut w 180 st. C. Wystudzone pierniczki przechowywać w metalowym opakowaniu.







1 komentarz: