Z przyjemnością odsyłam do wypróbowanych przeze mnie szarlotek.
Składniki:
25 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół kostki margaryny
10 dag cukru
1 jajko
4 jabłka
500 ml wina czerwonego lub białego
15 dag cukru
2 budynie śmietankowe
5 biszkoptów do pokruszenia
Obrać jabłka i pokroić w drobną kosteczkę.
Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko, ciągle ucierać. Dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem. Wyrobione ciasto wstawić na pół godziny do lodówki. W tym czasie zagotować 400 ml wina z 15 dag cukru, a pozostałe 100 ml wymieszać z budyniami. Przelać mieszankę do wina z cukrem i mieszać aż zgęstnieje. Wymieszać masę z jabłkami. Ciasto wyjąć z lodówki i wylepić przygotowaną formę keksówkę. Wyłożyć masę i pokruszyć biszkopty na wierzch. Lekko przyklepać dłonią, by nie odleciały. Piec w 180 st. C przez godzinę. Wystudzić.
też robiłam w tym roku pijaną szarlotkę ale ja dodawałam rumu
OdpowiedzUsuń