Święta za pasem, więc przygotowania do nich ruszyły pełną parą. U mnie w domu na pierwszy ogień piernik. Przepis na niego znalazłam TU. Wypróbowałam i powiem, że świetny, polecam gorąco. Wilgotny i delikatny.
Składniki:
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
1 przyprawa do piernika
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao
2 łyżki miodu sztucznego
25 dag margaryny
3 jajka
1 szklanka powideł śliwkowych
Polewa:
10 dag masła
pół tabliczki czekolady
W rondelku podgrzać masło z miodem, kakao, przyprawą i powidłami do połączenia składników. Wystudzić. Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem i sodą. Jajka ubić z cukrem, dodać wcześniej przygotowaną masę i suche składniki. Wszystko miksować parę minut. Piec w 180 st. C około godziny.
Przygotować polewę. Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Lekko ostudzić. Polać piernik. Na wierzch można posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz