Składniki:
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Masa:
250 g serka mascarpone
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżka cukru pudru
1 słoiczek dżemu wiśniowego
0,5 słoiczka dżemu porzeczkowego
4 łyżki żelatyny
0,5 szklanki gorącej wody
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Wystudzić lekko. Mascarpone zmiksować ze śmietaną, cukrem i dżemami. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Zrobić ciasto.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać cukier cały czas miksując, następnie po jednym żółtku i stopniowo po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem. Wylać ciasto na wyłożoną papierem blaszkę. Piec 25 min. aż będzie rumiane. Po upieczeniu zawinąć ciasto w ściereczce jak na roladę. Lekko wystudzić. Rozwinąć ciasto i nakładać łyżką masę. Zawinąć z powrotem. Można polać polewą owocową lub z białej czekolady. Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Jeżeli masa stężała by zbyt mocno przed nałożeniem jej na ciasto, można ją trochę jeszcze zmiksować.
mniam, pyszności:)
OdpowiedzUsuńAle nabrałam smaka na takie lekkie, puszyste ciasto. Mniam :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńWygląda ślicznie, krem ma cudny kolorek :)
OdpowiedzUsuń