Pyszne ciasto z trzema masami jak sama nazwa wskazuje jest po
prostu pyszne. Stanowi połączenie jabłecznika, sernika i makowca.
Gościło po raz pierwszy na moim stole w święta. Jest przy nim trochę zachodu, ale efekt końcowy jest tego wart.
Składniki:
40 dag mąki
20 dag cukru pudru
2 jajka + 1 żóltko
16 dag margaryny
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie
składniki wymieszać na stolnicy, lub w naczyniu. Wyrobić ciasto.
Podzielić na dwie części. Mniejszą częścią wyłożyć na wyłożoną papierem
do pieczenia i wysmarowaną tłuszczem blaszkę. Piec ok. 20 min w 180 st.
C. Większą część ciasta wyłożyć na drugą blaszkę, ale nie piec.
Masa makowa:
20 dag maku
20 dag cukru pudru
2 jajka
aromat migdałowy
Sparzyć mak i zemleć dwa razy. Połączyć z cukrem, jajkami i aromatem. Wyłożyć na większe nieupieczone ciasto.
Masa serowa:
50 dag sera
15 dag cukru pudru
10 dag margaryny
5 jajek+ 1 białko, które zostało z ciasta
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ubić
pianę z białek. Wszystkie pozostałe składniki wyrobić. Dodać pianę z
białek i wymieszać. Masę serową wyłożyć na nieupieczone ciasto z masą
makową i piec w całości w 180 st. C,
ok. 50 min.Wystudzić.
Masa jabłkowa:
1 kg jabłek, najlepiej "szare renety"
15 dag cukru
2 galaretki cytrynowe
Jabłka
obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i usmażyć z cukrem. Pod
koniec smażenia wsypać galaretki i wymieszać. Jabłka wyłożyć na
wystudzone ciasto z masami. Przykryć upieczonym cieńszym ciastem. Można
udekorować polewą czekoladową.
O kurczę, wygląda rzeczywiście pysznie, ale nie jestem obiektywna -uwielbiam wszystkie warstwowe ciacha :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam www.mybettermeals.blogspot.com :)
oo ale ciekawy przepis :) Musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńmniam ;d
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo zachęcająco, z pewnością wspaniale smakuje.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
6niebo
Trzy ciasta w jednym, no to brzmi znakomicie :D Muszę je zrobić!
OdpowiedzUsuńWygląda na bardzo czaso- i pracochłonne. Ale wydaje się być warte zachodu :)
OdpowiedzUsuń