wtorek, 2 kwietnia 2013

Pyszne ciasto z trzema masami

Pyszne ciasto z trzema masami jak sama nazwa wskazuje jest po prostu pyszne. Stanowi połączenie jabłecznika, sernika i makowca. Gościło po raz pierwszy na moim stole w święta. Jest przy nim trochę zachodu, ale efekt końcowy jest tego wart.


Składniki:

40 dag mąki
20 dag cukru pudru
2 jajka + 1 żóltko
16 dag margaryny
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki wymieszać na stolnicy, lub w naczyniu. Wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części. Mniejszą częścią wyłożyć na wyłożoną papierem do pieczenia i wysmarowaną tłuszczem blaszkę.  Piec ok. 20 min w 180 st. C. Większą część ciasta wyłożyć na drugą blaszkę, ale nie piec.

Masa makowa: 
20 dag maku
20 dag cukru pudru
2 jajka
aromat migdałowy

Sparzyć mak i zemleć dwa razy. Połączyć z cukrem, jajkami i aromatem. Wyłożyć na większe nieupieczone ciasto.

Masa serowa:
50 dag sera
15 dag cukru pudru
10 dag margaryny
5 jajek+ 1 białko, które zostało z ciasta
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ubić pianę z białek. Wszystkie pozostałe składniki wyrobić. Dodać pianę z białek i wymieszać. Masę serową wyłożyć na nieupieczone ciasto z masą makową i piec w całości w 180 st. C,
ok. 50 min.Wystudzić.

Masa jabłkowa:
1 kg jabłek, najlepiej "szare renety"
15 dag cukru
2 galaretki cytrynowe

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i usmażyć z cukrem. Pod koniec smażenia wsypać galaretki i wymieszać. Jabłka wyłożyć na wystudzone ciasto z masami. Przykryć upieczonym cieńszym ciastem. Można udekorować polewą czekoladową.



6 komentarzy:

  1. O kurczę, wygląda rzeczywiście pysznie, ale nie jestem obiektywna -uwielbiam wszystkie warstwowe ciacha :)
    Pozdrawiam i zapraszam www.mybettermeals.blogspot.com :)

    OdpowiedzUsuń
  2. oo ale ciekawy przepis :) Musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo zachęcająco, z pewnością wspaniale smakuje.
    Pozdrawiam
    6niebo

    OdpowiedzUsuń
  4. Trzy ciasta w jednym, no to brzmi znakomicie :D Muszę je zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda na bardzo czaso- i pracochłonne. Ale wydaje się być warte zachodu :)

    OdpowiedzUsuń