wtorek, 16 kwietnia 2013

Zupa cukiniowo-paprykowa

Przepis na zupę cukiniowo-paprykową wymyśliłam podczas wysypu tych właśnie warzyw na mojej działce. Zupa jest bardzo smaczna i aromatyczna.

Składniki:

2-3 małe cukinie
2 czerwone papryki
2 marchewki
natka posiekanej pietruszki
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 kostki rosołowe
4 łyżki oleju
3 litry zimnej wody + 1 szklanka ciepłej

Pokroić warzywa. Zagotować wywar z 3 litrów wody i kostki rosołowej, wrzucić pokrojone
w półplasterki marchewki. Zagotować. Na oleju poddusić pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię. Wrzucić je do gotującego się wywaru. Gotować 10 min. Do 2 łyżek przecieru wlać szklankę ciepłej wody. Rozmieszać, wlać do zupy. Wrzucić natkę i zagotować. Opcjonalnie dodać pieprzu do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz