środa, 10 kwietnia 2013

Szarlotka z kruszonką

Szarlotka z kruszonką zaczerpnięta została z programu kulinarnego Karola Okrasy. Kiedyś oglądałam, któryś odcinek i zapisałam składniki. Trochę zmodyfikowałam ilości, dodałam cynamon i proszek do pieczenia. Z tego co pamiętam, w tamtym przepisie ich nie było. Dodałam także kruszonkę. Szarlotka jest naprawdę dobra, zarówno na ciepło jak i na zimno.

Składniki:

500 g mąki
80 g szklanki cukru pudru
180 g masła
3 żóltka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
          ---       
1,5 kg jabłek Szare Renety
5 białek
2 łyżki cukru
100 g cukru pudru
szczypta soli
szczypta cynamonu
trochę masła do podsmażenia jabłek

Zagnieść ciasto z mąki, cukru pudru, masła i żółtek. Wyrobić. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 min. Po wyjęciu podzielić ciasto na dwie części jedną w stosunku 1:4. Większym ciastem wyłożyć wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Nakłuć widelcem surowe ciasto. Podpiec ok. 20 min. wyjąć, wystudzić.
Jabłka obrać, pokroić w kostkę i włożyć do garnka z masłem. Podsmażyć. Dodać cynamon
i 2 łyżki cukru. Dusić, aż jabłka będą miękkie. Wystudzić.
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Wyłożyć na ciasto jabłka, pianę, a na wierzch zetrzeć na tarce mniejszą część ciasta. Piec ok. 35-40 min.



4 komentarze: