wtorek, 9 kwietnia 2013

Cukiniowe placuszki z sosem pieczarkowym

Cukiniowe placuszki z sosem pieczarkowym to danie idealne dla tych, którzy nie są zwolennikami potraw mięsnych, w tym poniekąd mnie:) Są bardzo smaczne i chrupiące,
a sos fantastycznie się z nimi komponuje.


Składniki na placuszki:

3 średnie cukinie
2 jajka
15 dag bułki tartej
10 dag startego zółtego sera
ząbek czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
szczypta papryki słodkiej
olej

Cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić na 15 min., aż puści sok. Odcisnąć, dodać roztrzepane jajka, ser żółty, posiekany ząbek czosnku, bułkę tartą, zioła
i paprykę. Wymieszać. Smażyć na oleju na złoty kolor.

Składniki na sos pieczarkowy:

20 dag pieczarek
2 cebule
1 marchewka
natka pietruszki
1 l wody
10 ml śmietany słodkiej
2 łyżki mąki
kostka rosołowa
vegeta
sól
pieprz
olej

Pokroić w półplasterki pieczarki, marchewkę i cebulę. Zagotować litr wody. Wrzucić marchew
i 1 cebulę. Gotować do miękkości. Pieczarki podsmażyć na oleju z drugą cebulą, doprawić vegetą. Wrzucić do wywaru warzywnego, dodać natkę, kostkę rosołową i śmietanę wymieszaną z mąką. Doprawić solą i pieprzem. Zagotować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz