Cukiniowe placuszki z sosem pieczarkowym to danie idealne dla tych, którzy nie są zwolennikami potraw mięsnych, w tym poniekąd mnie:) Są bardzo smaczne i chrupiące,
a sos fantastycznie się z nimi komponuje.
Składniki na placuszki:
3 średnie cukinie
2 jajka
15 dag bułki tartej
10 dag startego zółtego sera
ząbek czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
szczypta papryki słodkiej
olej
Cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić na 15 min., aż puści sok. Odcisnąć, dodać roztrzepane jajka, ser żółty, posiekany ząbek czosnku, bułkę tartą, zioła
i paprykę. Wymieszać. Smażyć na oleju na złoty kolor.
Składniki na sos pieczarkowy:
20 dag pieczarek
2 cebule
1 marchewka
natka pietruszki
1 l wody
10 ml śmietany słodkiej
2 łyżki mąki
kostka rosołowa
vegeta
sól
pieprz
olej
Pokroić w półplasterki pieczarki, marchewkę i cebulę. Zagotować litr wody. Wrzucić marchew
i 1 cebulę. Gotować do miękkości. Pieczarki podsmażyć na oleju z drugą cebulą, doprawić vegetą. Wrzucić do wywaru warzywnego, dodać natkę, kostkę rosołową i śmietanę wymieszaną z mąką. Doprawić solą i pieprzem. Zagotować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz