Składniki:
1 kg żeberek
sól
pieprz
olej
Sos słodko-kwaśny:
4 łyżki miodu
0,5 słoiczka przecieru pomidorowego
0,5 szklanki octu
3 cebule
6 ząbków czosnku
bazylia
majeranek
sól
pieprz
Żeberka dobrze opłukać, pokroić na kawałki, posypać solą i pieprzem. Wstawić do lodówki na ok. 0,5 godziny. Wyjąć i podsmażyć na oleju. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Przygotować sos.
Cebulę i czosnek pokroić w kosteczkę i zrumienić na tłuszczu ze smażenia żeberek. Dodać miód, ocet i przyprawy. Dusić 5 min. ciągle mieszając. Zalać żeberka. Piec 1,5 godziny.
Mięsna to ja raczej nie jestem, ale takie żeberka z chęcią być zjadła :)
OdpowiedzUsuńMam to samo;)
OdpowiedzUsuńTo jest smaczne..? Bo jestem wybredna.. ;)
OdpowiedzUsuńGdyby nie było, nie pisałabym, że warte zrobienia. Wszystko kwestią gustu... też jestem wybredna zwłaszcza w stosunku do mięsa:)
OdpowiedzUsuń