piątek, 19 kwietnia 2013

Kurczak pod zapiekaną pierzynką

Uwielbiam filety z kurczaka pod każdą postacią, dlatego często wykorzystuje to mięso do różnych dań. Tym razem pora na kurczaka pod zapiekaną pierzynką. Pierzynka to pieczarki
z cebulka, majonez i ser żółty podane na filecie i zapieczone, jednym słowem PYCHA!!!


Składniki: /dla 4 osób/

1 filet z kurczaka
20 dag pieczarek
4 plastry żółtego sera
4 łyżki majonezu
1 duża cebula
2 jajka
bułka tarta
vegeta
sól
pieprz
olej

Umyć, oczyścić filet. Przeciąć w poprzek na 4 części, dlatego dobrze jeśli wybierzemy ładny filet, żeby nam się nie rozpadał. Posypać solą i pieprzem. Otoczyć w roztrzepanym jajku
z vegetą, potem w bułce tartej. Usmażyć na oleju.
Obrać cebulę i pieczarki, pokroić w półplasterki. Usmażyć z dodatkiem vegety. Na usmażone kotlety nakładać pieczarki z cebulką, po łyżce majonezu na kotlet i po plastrze sera żółtego. Zapiekać w nagrzanym do 180 st. piekarniku przez ok. 5 min. Podawać z ziemniaczkami
i surówką.


5 komentarzy:

  1. Kurczak, pieczarki i żółty ser to połączenie, które zawsze wszystkim smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne urozmaicenie zwykłego kotlecika. Dziękuję za dodanie wpisu do akcji pieczarkowej ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki kremowy i pyszny, aż ślinka cieknie :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń