sobota, 6 kwietnia 2013

Najlepsza pizza?? Domowa!!

Domowa pizza, bez porównania z tymi z pizzerii, chociaż i tam czasem trafiają się - te dobre. Coś o tym wiem, gdyż często zdarza mi się wypad na pizzę, nie można przecież jeść tylko
i wyłącznie wszystkiego co sami zrobimy ;) Uwielbiam taką pizzę z sosem czosnkowym.


Składniki:

250 g mąki
20 g drożdży
125 ml ciepłej wody
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki cukru
1 łyżka oleju

Zrobić zaczyn. Drożdże rozprowadzić z cukrem i ciepłą wodą, wymieszać z 4 łyżkami mąki, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Mąkę wymieszać z solą, wlać rozczyn i zagnieść ciasto. Gdy wyjdzie za twarde, można dolać ciepłej wody. Do ciasta dodać olej i znów zagnieść. Pozostawić na godzinę do wyrośnięcia. Rozwałkować placek i kłaść na wyłożoną natłuszczonym papierem blaszkę. Posmarować sosem pomidorowym i nakładać dodatki. Piec 25-30 min. w 180 st. C. Upieczoną pizzę smarować sosem czosnkowym.


Sos pomidorowy - baza pod dodatki:
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1,5 łyżeczki ziół prowansalskich
ząbek czosnku
0,5 łyżeczki soli
 0,5 łyżeczki cukru
2 łyżki oleju

Połączyć składniki. Smarować ciasto.


Dodatki w mojej pizzy:
kukurydza
szynka
ser żółty
papryka
smażone pieczarki z cebulą

Dla moich łakomczuchów zrobiłam z podwójnej porcji. Tu na zdjęciu jeszcze przed upieczeniem, gdyż po wystawieniu z piekarnika, pizze rozeszły się jak świeże bułeczki:)


1 komentarz: