niedziela, 28 kwietnia 2013

Indyk w sosie

Dziś propozycja niedzielnego obiadu: delikatny indyk pachnący czosnkiem w sosie. Wbrew utartej opinii dobrze przyrządzony indyk nie jest suchy, a dodatkowo jego zaletą jest niska zawartość tłuszczu i to, iż jest lekkostrawny. Mięso z indyka polecane jest przy dietach antyalergicznych
i niskokalorycznych.

Składniki:

2 podudzia z indyka
4 ząbki czosnku
1,5 litra wody + 250 ml
1 kostka rosołowa
2 łyżki mąki
sól
pieprz
olej


Oddzielić mięso od kości. Włożyć do miski, posypać solą i pieprzem, dodać olej i czosnek przeciśnięty przez praskę. Marynować w lodówce ok. 0,5 godziny. Podsmażyć na patelni do zrumienienia. Przełożyć do garnka, dolać wody. Gotować do miękkości na małym ogniu. Wrzucić kostkę rosołową. W kubku wymieszać 2 łyżki mąki z 250 ml wody. Wlać do garnka, gdy mięso będzie już miękkie. Wymieszać. Gotować jeszcze ok. 5 minut. Opcjonalnie dosmakować. Doskonale komponuje się z ziemniaczkami i ogóreczkiem kiszonym.


1 komentarz:

  1. Wszystko ok ale podsmażenie już nie należy do kuchni lekkotrawnej. Podobnie jak kostka rosołowa.

    OdpowiedzUsuń