Pyszne ciasto z trzema masami jak sama nazwa wskazuje jest po 
prostu pyszne. Stanowi połączenie jabłecznika, sernika i makowca. 
Gościło po raz pierwszy na moim stole w święta. Jest przy nim trochę zachodu, ale efekt końcowy jest tego wart.
Składniki:
40 dag mąki
20 dag cukru pudru
2 jajka + 1 żóltko
16 dag margaryny
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie
 składniki wymieszać na stolnicy, lub w naczyniu. Wyrobić ciasto. 
Podzielić na dwie części. Mniejszą częścią wyłożyć na wyłożoną papierem 
do pieczenia i wysmarowaną tłuszczem blaszkę.  Piec ok. 20 min w 180 st.
 C. Większą część ciasta wyłożyć na drugą blaszkę, ale nie piec.
Masa makowa: 
20 dag maku
20 dag cukru pudru
2 jajka
aromat migdałowy
Sparzyć mak i zemleć dwa razy. Połączyć z cukrem, jajkami i aromatem. Wyłożyć na większe nieupieczone ciasto.
Masa serowa:
50 dag sera
15 dag cukru pudru
10 dag margaryny
5 jajek+ 1 białko, które zostało z ciasta
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
Ubić
 pianę z białek. Wszystkie pozostałe składniki wyrobić. Dodać pianę z 
białek i wymieszać. Masę serową wyłożyć na nieupieczone ciasto z masą 
makową i piec w całości w 180 st. C, 
ok. 50 min.Wystudzić.
Masa jabłkowa:
1 kg jabłek, najlepiej "szare renety"
15 dag cukru
2 galaretki cytrynowe
Jabłka
 obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i usmażyć z cukrem. Pod 
koniec smażenia wsypać galaretki i wymieszać. Jabłka wyłożyć na 
wystudzone ciasto z masami. Przykryć upieczonym cieńszym ciastem. Można 
udekorować polewą czekoladową.
 

 
O kurczę, wygląda rzeczywiście pysznie, ale nie jestem obiektywna -uwielbiam wszystkie warstwowe ciacha :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam www.mybettermeals.blogspot.com :)
oo ale ciekawy przepis :) Musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńmniam ;d
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo zachęcająco, z pewnością wspaniale smakuje.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
6niebo
Trzy ciasta w jednym, no to brzmi znakomicie :D Muszę je zrobić!
OdpowiedzUsuńWygląda na bardzo czaso- i pracochłonne. Ale wydaje się być warte zachodu :)
OdpowiedzUsuń