piątek, 5 kwietnia 2013

Żeberka w sosie słodko-kwaśnym

Żeberka w sosie słodko-kwaśnym coś dla tych mięsnych:) warte do zrobienia.


Składniki:

1 kg żeberek
sól
pieprz
olej

Sos słodko-kwaśny:

4 łyżki miodu
0,5 słoiczka przecieru pomidorowego
0,5 szklanki octu
3 cebule
6 ząbków czosnku
bazylia
majeranek
sól
pieprz

Żeberka dobrze opłukać, pokroić na kawałki, posypać solą i pieprzem. Wstawić do lodówki na ok. 0,5 godziny. Wyjąć i podsmażyć na oleju. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Przygotować sos.
Cebulę i czosnek pokroić w kosteczkę i zrumienić na tłuszczu ze smażenia żeberek. Dodać miód, ocet i przyprawy. Dusić 5 min. ciągle mieszając. Zalać żeberka. Piec 1,5 godziny.


4 komentarze:

  1. Mięsna to ja raczej nie jestem, ale takie żeberka z chęcią być zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To jest smaczne..? Bo jestem wybredna.. ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gdyby nie było, nie pisałabym, że warte zrobienia. Wszystko kwestią gustu... też jestem wybredna zwłaszcza w stosunku do mięsa:)

    OdpowiedzUsuń